• Videolar
  • Görüşler
  • Sorular
Bilgi ve Randevu için: 0530 240 50 13
Ayşenur Bekaroğlu
×
  • Anasayfa
  • Hakkımda
    • Özgeçmiş
    • Sertifikalar
    • Testler
    • Aktiviteler
    • Staj Deneyimleri
  • Hizmetler
  • Makaleler
  • İletişim

Mavi Balina Oyunu

Mavi Balina Oyunu

Oyun; sonu düşünülmeyen, gönüllülük esasına dayanan, dışsal baskılar ve zorlamalardan uzak olan bir aktivitedir.

Dolayısıyla “Gönüllülük esasının dışına çıkıldığında oyun değil yaptırım, zorbalık gibi tanımlara dönmektedir. Çocukların yaş dönemleri ve gelişimsel düzeylerine göre oyunları değişir, ilgileri şekil alır ve bu durumlara göre de oyunları şekil alır. Yani ilgi alanına göre oyunları yeniden şekillenir.

PEKİ BU MAVİ BALİNA OYUNU NEDİR?

Bu oyunla beraber duygusal baskıyı kaldıramama ve intihar ile sonuçlanan ölüm vakalarının olduğu görülmüştür. “Bu oyun sanal ortamdaki klasik sanal oyunlar gibi benzer görevler verip bu görevleri oyuncunun yerine getirmesini istemekte ve görevlerin başarısına göre ödüller ile cezaları olan bir oyun gibi görülmektedir. Ancak içeriğine indiğimizde süreç farklılaşmakta, bildiğimiz formatın dışına çıkmaktadır. Öncelikle oyun, kişisel iletişim alanlarından (whatsaap gibi) link ile ulaşım sağlamaktadır. Oyunun başlangıç olarak özelliği oyuncudan kişisel bilgileri talep etmesi, ardından verilen görevlerde başarılarda ya da başarısızlıklarda kişinin özel hayatındaki kişileri veya durumları araç olarak kullanıyor olması. Bu oyunda verilen görevi yerine getirmediğinde yakınlarından birinin ölümü ile çocuğu tehdit etme, kendisine zarar verici görevler verme gibi “oyun” adı altında zarar verici istenmeyen durumlara zorlama görülmektedir. Çocukluk ve ergenlik döneminde olan çocuklar ise gerçeklik ile hayal, görev ve sorumluluklar, kim dinlenmeli, kime dikkat edilmesi gerekir gibi durumları göz önünde bulunduramayabilir. Bu anlamda yetişkinlerin denetimi onlar üzerinde büyük önlem taşımaktadır” diye konuştu.

“ARADA CAM OLMASI DURUMU MASUM KILMAZ”

Bu oyun ve oyun kurucusu yetkililer tarafından önlenip kontrol altına alınmış olsa da bunun gibi örneklerin yeniden yaşanmaması için bazı tedbirlerin alınması gerekir.

Çocukların veya ergenlerin elektronik kullanımı mutlaka kontrol altında ve sınırlar dahilinde olmalı, çocukların kullanacağı cihazlar ortak alanda tutulmalıdır. Çocuğunuzun hangi tip oyunlara ilgi duyduğunu mutlaka öğrenme gayretinde olun. Ama bunu yaparken denetleme ya da otorite figürü olarak değil, daha arkadaş anlamaya çalışan ona katılma çabasında olan kişi olarak sağlayın. Çocuğunuza sanal ortamdan gelebilecek olası sorunları paylaşın.

Bu süreçte en önemli konulardan birisi de çocuğun veya ergenin aile içinde kendisine saygı duyulduğunu, sevildiğini ve kendini değerli hissetmesidir. Bu sebepten çocuklara mutlaka aile içinde önemli olduğu sen bizim için değerlisin ifadesinin kullanılması ve bu mesajın verilmesi önemlidir.

Ayrıca hayatın içerisinde tanımadığımız birisi çocuğumuza emirler vermek istese ya da onunla duygusal ya da sözel herhangi bir açıdan temasa geçmek istese, hemen koruruz dikkat ederiz. Ancak aynı özeni ekran ile yapmakta sınırlı kalabiliyoruz. Arada cam olması süreci daha masum kılmamaktadır. Çocukları ekran dahil bilmediğiniz tanımadığınız kişilere emanet etmeyiniz. Ancak bunu yaparken çocuğu örselemeden, aşırı yasaklayıcı tutumlardan kaçınarak, açıklayıcı ve sakin kalma gayretinde olmalıyız.

“ÇOCUKLARINIZI BİLİNMEYENE EMANET ETMEYİN”

Oyun denilen ama oyun olmayan bu mavi balina oyunu gibi oyunlar, bireyleri psikolojik olarak baskı altına alıp şantaj ve tehdit ile uygunsuz davranışlara zorlamakta, sanal ortamda duygusal taciz uygulamaktadır. Uygulamayı yöneten kişinin istediği davranışlar gerçekleşmediğinde karşısındaki kişiye aşağılayıcı, küçümseyici, kendisini kötü hissetmesini sağlayacak söylemlerde bulunması, istenilen davranışları gerçekleştirdiğinde de övücü yüceltici geri bildirimlerde bulunarak sosyal çevrelerinden uzaklaşmasını sağlamaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere, çocuk kendisine tanıdık gelen tutumları hızlı içselleştirir, sanal çevreyi gerçeklik olarak algılamaya başlayıp kendisini oraya yöneltmekle kalmaz oraya aidiyet geliştirmeye başlar.

Sonuç olarak, ölüm gibi üzücü durumların yaşanmaması için, çocuklarımıza sahip çıkalım.

Unutulmamalıdır ki çocukluk dönem, yetişkinliğimize şekil veren en önemli zamanımızdır. Yani  ‘Çocuktur anlamaz’ gibi düşünmemeliyiz.  Bizler ne kadar sağlıklı izler bırakma gayretinde olursak o kadar sağlıklı bireyler ve toplumlar kazanırız.

Çocuklarınızı bilinmeyenlere emanet etmeyiniz.

YAZILAR

  • Röportaj

    Öncelikle kısaca kendinizden bahseder misiniz? Merhaba ben Ayşenur Bekaroğlu, Çocuk...

  • İlişkilere Dair

    Elindekinin demeyeceğim, çünkü kadın da olsa erkek de olsa kimse...

  • Bağımlı Çocuk mu Yetiştiriyorum?

    Düşünüyorum; Bağımlı bir çocuk yetiştirip, bağımlı olduğu için onu kabullenemiyor...

  • Küp Falı

    “Küp falı” duymuş muydunuz? Kendinizin ve çocuğunuzun Küp falına baktırdınız...

  • Öğrenme Güçlüğü Nedir?

    Öğrenme güçlüğü; dinleme, konuşma, okuma, yazma, mantık yürütme, problem çözme...

  • merhaba “işaret parmağı” ; işaret etmek için güzelsin, tehdit etmek için değil…

      Bu işaret parmağı sallama her yaş için ne kadar...

  • Saygıyla Seven Ebeveyn, Sevgiyi Bilen Saygılı Çocuk

    Saygılı kelimesi nedense hep yetişkinler dünyasına aitmiş gibi düşünmekteyiz. Çocuklara...

  • Mavi Balina Oyunu

    Oyun; sonu düşünülmeyen, gönüllülük esasına dayanan, dışsal baskılar ve zorlamalardan...

  • 2 Yaş Sendromu

    Ebeveynlerin bir kısmının bildiği ve çekindiği, bir kısmının ise yaşadıkları...

  • 5-6 yaş: Otoritenizi tanımıyorsa…

    Çocukların tanıdıkları veya tanımadıkları otorite hakkında konuşmaya başlamadan önce otoritenin...

Ayşenur Bekaroğlu

Ayşenur Bekaroğlu

Çocuk Gelişimi Uzmanı, Evlilik ve Aile Danışmanı, Oyun Terapisti, İşaret Dili Tercümanı

0530 240 50 13

bekarogluaysenur@gmail.com

Yıldız Mah. Eskiyıldız Cad. Park Ap. No:22/5 Beşiktaş / İstanbul

Ayþenur Bekaroðlu Bahar – DoktorTakvimi.com

0-6 yaş arasını kapsayan bebeklik ve okul öncesi dönem insan hayatının en duyarlı ve en hızlı geliştiği dönemdir. Bu yaş dönemine kadar beyinde açık olan pencereler, erken çocukluk dönemindeki deneyimler bireyin hayatı süresince beynin çalışma biçimi için belirleyicidir.
Özellikle 0-6 yaş olmak üzere, 18 yaşına kadar olan dönemde yaşanılan problem durumların fark edilmesi ve erken önlem alınması için çocukların değerlendirilmesi önemli ve çocuğun ilerleyen dönemlerdeki yaşam kalitesi açısından anlamlıdır.
SİZDEN GELENLER

SİZDEN GELENLER

Görüşleriniz bizim için değerlidir.

YORUM YAZ
SORULARINIZI SORABİLİRSİNİZ.

SORULARINIZI SORABİLİRSİNİZ.

SORU SOR
ONLİNE DANIŞMA FORMU

ONLİNE DANIŞMA FORMU

FORMA GİT

0530 240 50 13

bekarogluaysenur@gmail.com

Yıldız Mah. Eskiyıldız Cad. Park Ap. No:22/5 Beşiktaş / İstanbul

Ayþenur Bekaroðlu Bahar – DoktorTakvimi.com

Copyright ©2018 Bu sitedeki yer alan yazılar kaynak gösterilmeden kısmen de olsa kullanılamaz.